Historia
Tro, Hopp och Kärlek - Julsymboler med anrik tradition
Symbolerna för tro, hopp och kärlek är synonyma med julens högtid och hänger varje år i centrum av Jakobstad, Finland.
Korset, ankaret och hjärtat dök upp första gången inför julen 1913. De hängdes i samband med elektricitetens intåg över Storgatan i Jakobstad, Finland. Det året var staden helt oupplyst efter mörkrets inbrott, vilket gav de lysande symbolerna ett dramatiskt utseende.
Tro, hopp och kärlek hängda över Storgatan i Jakobstad 1929
Dessa anrika symboler och deras dygdiga karaktär blev populära och gavs framträdande plats redan under 1600-talet.
Länge betraktat som en sjömanssymbol användes ankaret som en symbol för hopp i tidiga civilisationer och präglades på antika mynt i Rom, Syrien, Grekland, Fenicien och Kartago. Ankaret betraktades som en symbol för hopp och representerade en fristad och en säker hamn för sjömän i stormar.
Jakobstad, på Finlands västkust, har en månghundraårig historia av skeppsbyggnad och sjöfart. På kartor över området från 1500-talet står: ’hic fabricator navalis’ – ’skepp byggs här’
Sjömännen var kända för sina färdigheter och kunskap och därför blev Jakobstad ett blomstrande centrum för sjöfart och handel. Folket tog sjömanssymbolerna till sitt hjärta och än i dag symboliseras stadens logotyp med kors, ankare och hjärta.
De dygdiga symbolerna ristades eller målades ofta på sjömankistor och blev även populära i tatueringsform. Symbolerna ristades även på möbler och motivet figurerade på gratulationskort och målningar.
Traditionen lever vidare till denna dag och ljuset av tro, hopp och kärlek lyser starkt i dessa handgjorda symboler gjorda exklusivt i Jakobstad, Finland.
"Men nu består tro och hopp och kärlek, dessa tre, men störst av dem är kärleken." – Första Korintierbrevet 13:13.
Det finns inga produkter att visa i denna kategori.